L'empresa DatOp Clever Optimization Spain comercialitzarà un programari basat en un algoritme desenvolupat i protegit per la UIB per optimitzar la gestió d’ingressos dels clients
El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears ha aprovat la creació de l’empresa spin-off DatOp Clever Optimization Spain. Aquesta empresa neix del coneixement i l’experiència acumulada per un equip d’investigadors del grup de recerca en Models per al Tractament de la Informació Borrosa (MOTIBO). Es crea amb la vocació de transferir al mercat un programari per a la gestió d’ingressos (revenue management) que permet dur a terme la presa de decisions òptima sota presència d'incertesa. La gestió d’ingressos es basa en la fixació de preus d’acord amb la previsió de la demanda i l’estoc disponible de places hoteleres.
L’empresa comercialitzarà un programari de gestió d’ingressos per optimitzar els ingressos dels clients, que es basa en un algoritme protegit per la UIB. Aquest algoritme és capaç de millorar de manera significativa la segmentació i la gestió d’ingressos que s'obtenen quan s'apliquen tècniques tradicionals en qualsevol sector econòmic. El projecte s’enfocarà inicialment al sector hoteler, en el qual aquesta gestió d’ingressos té gran importància i on s'han contrastat millores d'ingressos de fins a un 50 per cent segons la temporada.
L’equip promotor de l’empresa està integrat pel doctor Óscar Valero, catedràtic del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica; el doctor Javier Antich, professor contractat doctor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, i el doctor Carles Mulet, professor titular del Departament d’Economia de l’Empresa. Ells aporten el coneixement tècnic i l’experiència en el sector hoteler i en l’àmbit de la gestió d’ingressos.
Les empreses derivades (spin-off) són empreses sorgides d’una universitat que tenen com a objectiu l'explotació comercial o industrial dels resultats de la recerca desenvolupada en l'àmbit universitari. Aquestes empreses afavoreixen la transferència del coneixement i dels resultats de la recerca científica al món empresarial a partir de la seva aplicació directa en els processos productius i a partir de la seva comercialització. Són iniciatives de suport públic a la innovació de base tecnològica.
Les empreses derivades basen el seu avantatge competitiu en l’aplicació de coneixement científic i tecnològic, cosa que els permet generar productes i/o serveis innovadors i aprofitar nínxols de mercat amb un valor afegit alt i encara no explotats. A més, potencien el teixit tecnològic i el desenvolupament econòmic, un fet que es tradueix en una competitivitat alta de les empreses, i afavoreixen la creació d’ocupació d’alta qualificació. Tot això aporta un valor afegit alt a l’entorn industrial i afavoreix la inserció laboral dels investigadors formats a la Universitat.
Data de publicació: 14/06/2023