La Càtedra de la Mar Iberostar concedeix 12 premis i ajuts per a la recerca i conservació marina a alumnat i joves investigadors

Les beques i ajuts es concedeixen a treballs fi de grau i fi de màster, així com a projectes de recerca i mobilitats de doctorat 

La Càtedra de la Mar Iberostar, fruit de la col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Grup Iberostar a través de la Iberostar Foundation, concedeix un total de 12 premis destinats a alumnes i joves investigadors per a la recerca, conservació i gestió del medi marí en la cinquena edició.

Les beques i premis s’entreguen a treballs fi de grau i fi de màster, així com a projectes de recerca i mobilitat de doctorat amb l'objectiu de potenciar el talent per tal que les generacions més joves puguin contribuir a la recerca de solucions per als ecosistemes i zones costaneres, principalment davant el canvi climàtic. Es tracta d'impulsar la recerca en el camp de l'ecologia marina, fomentar la creació de nous grups de recerca, formar personal investigador especialitzat i promoure la transferència del coneixement a través de l'elaboració d'estudis.
 
Gràcies a aquesta convocatòria, els guanyadors dels premis i beques per a treballs de fi de grau (TFG) i màster (TFM), a més d’un premi en metàl·lic, tenen l’oportunitat de donar a conèixer el resultat de la seva investigació. Així mateix, els estudiants de doctorat acudiran a congressos científics relacionats amb el medi marí i les problemàtiques ambientals.
 
L’acte de lliurament, que ha tingut lloc dimarts a la sala d’actes de Son Lledó, ha comptat amb l’assistència del Rector, Dr. Jaume Carot; la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, Dra. Loren Carrasco; el professor de l’Àrea d’Ecologia i director de la Càtedra de la Mar, Dr. Samuel Pinya; el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, Sr. Luis Vegas, i, en representació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), el Sr. Pablo Arechavala. Per part d’Iberostar, la Sra. Gloria Fluxà, vicepresidenta i CSO, i el Sr. Alejandro Borrás, director de Iberostar Foundation. D’altra banda, la directora del Centre Oceanogràfic de les Balears-Institut Espanyol d’Oceanografia, Dra. Salud Deudero Company, i, en representació del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (IRFAP-LIMIA) de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, el Sr. José María Valencia.

Gloria Fluxà, vicepresidenta i Chief Sustainability Officer de Grupo Iberostar ha assenyalat que: “ha estat un orgull lliurar avui les 12 beques de la cinquena edició de la nostra Càtedra del Mar, una iniciativa que impulsam juntament amb la Universitat de les Illes Balears des de 2018 per donar suport a la formació en investigació ambiental marina. És un plaer continuar donant suport a aquest projecte, que ha becat fins ara a 57 estudiants des del seu inici. Confiam que,  aquests joves aportin solucions innovadores per abordar els desafiaments més urgents del planeta”.

 
Els guanyadors que ha triat el comitè per a les beques i premis Càtedra de la Mar Iberostar han estat els següents:
 
Premis als treballs de fi de grau (TFG), dotats amb 750 euros cada un:

  • Toni Gabriel Sánchez, alumne del grau de Biologia: «Efectes de la presència d’un ectoparàsit trematode a Xyrichtys novacula mitjançant l’anàlisi de biomarcadors d’estrès oxidatiu».
  • Neus Munar, alumna del grau de Química: «Desenvolupament de dispositius impresos en 3D recoberts amb xarxes metal·loorgàniques HKUST-1 per a l'extracció de contaminants».

Premis i beques als treballs de fi de màster (TFM), dotades amb 500 euros cada una i 750 euros més per participar en un congrés científic:

  • Gemma Llàcer: «Resposta metabòlomica en context de canvi global: El cas de l'esponja marina Aplysina aerophoba Nardo, 1843»
  • Raül Rodríguez: «The metabolic pace-of-life syndrome of Xyrichtys novacula Linnaeus, 175»
  • Yago Ivan Baragaño: «Under pressure: assessing the ecological boundaries of the goose barnacle Lepas sp. (Linnaeus, 1758)»
  • Daniel Alejandro Bohórquez: «Incidence of herbivory of the invasive crab percnon gibbesi on the endemic Mediterranean Sea grass Posidonia oceanica»

Beques a tesis doctorals, dotades amb 750 euros cada una, a més de fins a 1.250 euros per participar en un congrés científic:

  • Manuela Gertrudis García: «Effects of sunscreen components on the functioning of Posidonia oceanica (L.) Delile».
  • Pere Miquel Mir: «Caracterització de les comunitats de criptògames a sistemes dunars de Mallorca».
  • Marta Bauzà: «Nuevos materiales avanzados basados en redes metalo-orgánicas para el tratamiento de aguas contaminadas».

Ajuts per a projectes de recerca, dotats amb 12.000 euros cada un:

  • Daniel Ruiz: «Aerial identification of seagrass meadows at risk using artificial intelligence».
  • Montserrat Compa: «MARHEAT: Monitoring the Effects of Marine Heatwaves on Benthic Marine Diversity in the Balearic Islands».
  • Maria de Lluch Calleja: «Efectos de las cremas solares en el reservorio de carbono marino, actividad microbiana y penetración de luz en aguas costeras dominadas por praderas de Posidonia oceanica (ESCALP)».

Data de publicació: 19/03/2024