Treballs finals: de l'aula als congressos científics

La UIB, que ocupa la quarta posició de l’Estat en docència, impulsa la participació dels estudiants en congressos científics. Al grau d’Infermeria, els alumnes de l’assignatura Atenció Infermera i Fisioterapèutica al Nounat Crític presenten els treballs finals en reunions científiques internacionals. 

El treball final d’una assignatura no és un treball acadèmic qualsevol. En el cas dels alumnes de l’assignatura Atenció Infermera i Fisioterapèutica al Nounat Crític, del grau d’Infermeria, aquest és un repte que pot portar els alumnes a participar en congressos científics internacionals.

Aquesta assignatura, que s’imparteix al grau d’Infermeria des del curs 2012-13, tracta sobre tots els aspectes relatius a la cura d’aquests pacients i les seves famílies. És una assignatura d’elevada exigència que aglutina diverses competències del grau i és la segona més demanada del grau d’Infermeria. Amb la idea d’orientar al màxim els continguts a la pràctica assistencial, els alumnes han de fer un treball final sobre temes rellevants per a la salut dels nadons ingressats a la unitat de cures intensives neonatals.

Conscients del compromís de la UIB amb la formació de qualitat de cara a un món laboral competitiu, els professors de l’assignatura animen els alumnes a presentar els seus treballs finals a congressos científics i, en la majoria de casos, aquesta és la primera aproximació dels alumnes al món de la recerca.

Si el curs 2012-13 es varen presentar dues comunicacions orals i un pòster al X Congrés de l’Associació d’Infermeria Pediàtrica Catalana, aquest curs s’ha optat per augmentar el nivell de dificultat i presentar els treballs a un congrés d’àmbit internacional. Concretament, els passats dies 4 i 5 d’abril, set alumnes acudiren i presentaren dos pòsters de recerca al 9th International Breastfeeding and Lactation Symposium, un fòrum professional sanitari centrat en la lactància materna.

Acompanyades de la professora Antònia Martín Perdiz, les set alumnes de la UIB varen acudir al simposi i varen poder aprofundir en continguts analitzats a classe com l’obesitat, l’enterocolitis necrotitzant, el desenvolupament cerebral o els bancs de llet, de la mà de ponents de reconegut prestigi internacional. Les alumnes de la UIB varen ser les úniques estudiants de grau que varen presentar els seus treballs en aquest simposi internacional.

Treballs

Les alumnes Antònia Maria Febrer, Cristina Frau, Aina Mesquida i Mònica Nicolau varen presentar el treball Quality of breastfeeding information provided to mothers during their postpartum hospitalization, en el qual analitzen la qualitat de la informació sobre lactància materna que es dóna a les mares en set centres sanitaris públics i privats de Mallorca. Els resultats mostren que la informació en general s’adequa a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Si bé el contingut és adequat, el treball d’aquests alumnes posa de manifest que la dinàmica comunicativa és molt millorable, ja que les infermeres i auxiliars d’infermeria majoritàriament donen aquesta informació a les mares oralment, sense utilitzar dispositius informatius en suport paper o altres. En l’era de la informació i les noves tecnologies, sembla que queda molt camí per fer en la informació sobre lactància materna a les mares durant la seva estada postpart als hospitals participants en aquest estudi.

Per la seva banda, el treball Are hospitals being friendly to their breastfeeding employees?, de les alumnes Patricia González, Luisa Pérez i Ana María Sánchez, es va centrar en els factors que ajuden a mantenir la lactància materna quan les mares s’incorporen al lloc de treball. Les alumnes visitaren vuit hospitals mallorquins per conèixer els recursos disponibles per a les professionals que hi treballen i que volen mantenir la lactància materna en acabar el permís de maternitat. Els resultats del treball varen mostrar que totes les unitats de nounats disposen de sales d’alletament per a les mares ingressades, però que aquest no és un recurs a l’abast de les professionals. Malgrat que els hospitals són entitats que han de promocionar la salut, hi ha una manca absoluta de recursos per a les treballadores que fan lactància materna: no disposen de sales d’alletament ni llocs on emmagatzemar la llet que les mares es puguin extreure. Així doncs, treballar en un hospital i mantenir la lactància materna és molt complicat.

Suport de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies al suport del programa d’ajuts per a l’assistència a congressos per a estudiants dels estudis d’Infermeria i Fisioteràpia amb el qual la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia fomenta la participació dels seus alumnes en trobades científiques. Aquest programa d’ajuts permet cofinançar una part de les despeses derivades del desplaçament i la inscripció dels alumnes a les reunions científiques. 

Data de l'esdeveniment: 29/05/2014

Data de publicació: Wed May 28 14:15:00 CEST 2014

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies