Premi per a la investigadora Aina Fiol, del grup de recerca en Neurodinàmica i Psicologia Clínica

La investigadora de la UIB ha estat guardonada amb el premi al millor pòster de la categoria de jove investigador al I Congrés Internacional de Psicologia Clínica i de la Salut amb Infants i Adolescents 

La investigadora Aina Fiol Veny, membre del grup de recerca en Neurodinàmica i Psicologia Clínica de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonada amb el premi al millor pòster de la categoria de Jove Investigador al I Congrés Internacional de Psicologia Clínica i de la Salut amb Infants i Adolescents, que ha tingut lloc a Madrid del 19 al 21 de novembre de 2015.

El guardó reconeix el treball de la jove investigadora de la UIB «Dynamics of daily worry fluctuations in early adolescents: its association with effortful control», elaborat juntament amb els investigadors Alejandro de la Torre-Luque, Maria Balle, Xavier Bornas i Jordi Llabrés, del grup de recerca en Neurodinàmica i Psicologia Clínica de la UIB. L’estudi se centra en la dinàmica de la preocupació diària en adolescents i la seva associació amb factors temperamentals.

Què tenen en comú les coliflors i la preocupació diària dels adolescents?

Malgrat que la pregunta no sembli tenir gaire sentit, la resposta es troba a l’estudi que li ha valgut el premi a Aina Fiol. Les coliflors són objectes fractals, de manera que la seva estructura es va repetint a diferents escales o resolucions. Si n’agafam una part, veurem que sembla una coliflor en miniatura. En l’estudi es demostra que les fluctuacions en la preocupació diària d’una mostra d’adolescents comparteixen amb les coliflors aquesta fractalitat, de manera que no són aleatòries com prèviament es pensava.

La major part dels fets que ens passen dia a dia i que fan que ens preocupem, ocorren de forma aleatòria. Si únicament responguéssim al que ens està passant en el moment present, les fluctuacions en preocupació serien aleatòries. Els resultats assolits demostren que no és així, sinó que el sistema que genera aquestes fluctuacions es troba influït per diferents escales temporals (no únicament pel present) i, per tant, és multiestable, ja que té diferents punts d’ajustament.

A més, l’estudi assenyala que la fractalitat de les fluctuacions en preocupació es relaciona amb factors temperamentals de vulnerabilitat psicològica com són el control intencional i l’afectivitat negativa.  

Data de publicació: Mon Nov 30 09:24:00 CET 2015

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies