Medi ambient i la UIB demanen la col·laboració ciutadana i reactiven campanyes pel control de la vespa asiàtica

Enguany s’ha detectat la primera reina a prop de Bunyola

La Conselleria de Medi Ambient i la UIB treballen conjuntament des que l’any 2015, en què es va detectar el primer niu de vespa asiàtica a Mallorca. Des de llavors no han aturat de fer feina en prevenció, detecció i investigació d’aquesta espècia invasora que és una greu amenaça per l’apicultura.

Aquests dies els experts han detectat la primera reina, a prop de Bunyola. I per això, amb l’arribada del bon temps, s’intensifiquen els esforços per detectar i intentar eradicar-la de les Illes.

Conselleria i Universitat demanen la col·laboració ciutadana, que és de gran importància en la tasca de detecció de la velutina. De fet, 10 dels nius detectats l’any 2017, es varen trobar arran d’avisos d’apicultors i de particulars.

Els avisos es poden fer arribar a través de la web Vespapp: http://vespapp.uib.es

Twitter: @vespapp

Facebook: http://www.facebook.com/vespapp

Telèfon COFIB o del Servei de Protecció d’Espècies: 971 784956.

L’espècie s’exten

Segons la distribució dels nius de 2015-17 es veu que l’espècie s’expandeix a un ritme de 10 km anuals. La superfície ocupada el 2016 era de 5.800 Ha. El 2017 va ser de 40.700 Ha. Es preveu que pel 2018 sigui de 100.000 Ha.

L’any 2015 es va detectar un únic niu a Sóller.

L’any 2016 es varen detectar 9 nius a zones forestals, i cap a zona urbana.

L’any 2017 es varen localitzar 20 nius, 16 dels quals a arbres, i els altres a parets de roca i penyasegats.

Fins ara els nius s’han trobat a: Sóller, Deià, Valldemossa, Bunyola, Esporles, Santa Maria, Biniamar, Lluc, Orient i Selva.

Campanyes de trampeig

L’any 2016 es va començar a trampejar el mes de setembre i es varen col·locar 141 trampes. El 2017 la campanya de trampeig es va iniciar el mes de maig i es varen col·locar unes 300 trampes. Enguany, 2018, ja se n’han col·locades 300 però aquesta xifra arribarà a ser molt superior.

Trobada amb apicultors i entitats agràries

Divendres, 27 d’abril, a les 19 hores, al campus de la UIB, tindrà lloc una trobada entre experts de la Conselleria de Medi Ambient i de la UIB per informar els apicultors i les entitats agràries de la situació de la vespa asiàtica a la península Ibèrica i dels efectes sobre l’apicultura. Així mateix s’explicaran les campanyes contra la vespa asiàtica que es duen a terme a Mallorca entre 2015-2017 i les previsions de la campanya 2018.

Hi participarà l’apicultor Marcos Negrete, que ve de Cantàbria, on l’any passat es retiraren més de 2.000 nius de vespes velutines.

La Vespa Velutina

La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora, que procedeix del sud-est asiàtic. Es va detectar per primera vegada a Europa el 2004, a França, i va ser el 2010 quan es va confirmar la seva arribada a Espanya, a Navarra. Actualment aquesta espècie ha estat detectada al País Basc, Catalunya, Galícia, La Rioja i Castella i Lleó. La via d'introducció no és clara, però es creu que podria haver arribat a França a través del comerç hortícola des de la Xina.

Les obreres mesuren 3,5 cm de longitud i són fàcils de reconèixer: el cap és negre, però el rostre és groc ataronjat. La part final de les potes és groga. El tòrax és castany-negre. L'abdomen és castany, amb algunes bandes ataronjades. És important destacar que no ha de confondre's amb altres espècies de vespes que trobam de manera natural a Mallorca.

Els nius són esfèrics o ovalats, mesuren entre 40 i 70 cm de diàmetre i posseeixen una única entrada lateral. Solen localitzar-se a les parts altes dels arbres, per la qual cosa hi ha certa dificultat a l'hora d'observar els nius. Viuen en zones muntanyenques, encara que últimament s'ha detectat la seva presència en zones urbanes.

Els adults s'alimenten de nèctar i fruites madures, i les cries són alimentades preferentment amb abelles mel·líferes i altres insectes. El moment de major depredació es dóna a l'agost-setembre. Aquesta espècie representa una greu amenaça per a l’apicultura, però a més dels danys econòmics derivats de les pèrdues de ruscs, aquesta espècie pot provocar importants danys ecològics com a conseqüència de la depredació de l'abella mel·lífera i d'altres pol·linitzadors. Estudis recents mostren que la població importada a Europa no és particularment agressiva amb les persones.

Notícia relacionada

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 27/04/2018

Data de publicació: Thu Apr 26 15:07:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies