La recerca de l'IMEDEA (CSIC-UIB) ocupa la portada del número d'octubre de 2011 de la revista internacional "Sea Technology"

La publicació destaca el sistema de monitoratge que el Departament de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat manté a la badia de Palma

La recerca de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ocupa la portada del número d'octubre de 2011 de la revista internacional Sea Technology, dedicada a les innovacions tecnològiques en l'àmbit marí. La revista destaca la tasca del Departament de Tecnologies Marines, Oceanografia Operacional i Sostenibilitat (TMOOS) de l'IMEDEA, centre mixt de recerca entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de les Illes Balears, en el manteniment d'un sistema operacional de monitoratge de diferents paràmetres oceanogràfics a l'entorn de les Illes Balears. La portada de la revista inclou una imatge presa a la boia de la badia de Palma.

Joaquim Tintoré, cap de l'equip científic de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i director de la Instal·lació Científico-tècnica Singular (ICTS) del Sistema d'Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), assenyala que «l'ús i el desenvolupament de noves tecnologies en l'oceanografia operacional és bàsic per avançar cap a una gestió més sostenible i un futur innovador. A més de les boies oceanometeorològiques, com l'Enderrocat que apareix a la portada de Sea Technology o la instal·lada al Parc Nacional de Cabrera, l'equip científic treballa amb planadors submarins autònoms (gliders), mareògrafs de pressió, satèl·lits altimètrics, sistemes de teledetecció, etc.». Tot això, conclou Guillermo Vizoso, responsable de nous desenvolupaments tecnològics, «en col·laboració amb institucions reconegudes nacionalment i internacionalment, com Ports de l'Estat o l'Agència Espacial Europea».

Des de fa més de 45 anys, Sea Technology és reconeguda com una autoritat en el disseny, l'enginyeria i l'aplicació d'equips i serveis de la indústria marina en la comunitat tecnològica de l'oceà global. Al costat de la foto de portada, es remarca també l'important desenvolupament tecnològic i esforç innovador que el grup d'investigació balear ha realitzat en facilitar a la societat, via web i en temps real, el processament de les dades oceanogràfiques que aquest tipus de boia i altres tecnologies marines proporcionen per a l'elaboració de models de predicció oceànica i meteorològica. Benjamí Casas, responsable d'operacions marines de l'IMEDEA (CSIC-UIB), precisa «la boia Enderrocat de la imatge recull de la superfície variables atmosfèriques com el vent, la pressió atmosfèrica o la temperatura, i al mateix temps, variables pròpies de la columna d'aigua que mesura, com la temperatura de l'aigua o corrents. Les dades s'envien cada 10 minuts per ràdio VHF a l'estació costanera situada a l'Escola Nacional de Vela de Calanova (Mallorca). Des d'aquí, les dades són transferides a través d'Internet als servidors informàtics per al seu processament, control de qualitat i publicació en la web del grup a l'IMEDEA (CSIC-UIB) i al SOCIB».

L'autor de la fotografia és Eduardo Infantes Oanes, doctorat recentment en Biologia per la UIB, la tesi doctoral del qual té un enfocament multidisciplinari que combina aspectes d'ecologia marina amb dinàmica de fluids. La tesi, titulada Wave hydrodynamic effects on marine macrophytes, ha estat dirigida pel doctor Jorge Terrados i el doctor Alexandre Orfila, investigadors de l'IMEDEA.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Documents relacionats

Data de publicació: Fri Nov 18 13:30:00 CET 2011

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies