La liberalització de la Política Agrícola Comuna afectarà el voltor negre

Un estudi de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i l'Estación Biológica de Doñana (CSIC) prediu que aquest programa de la Unió Europea pot alterar la distribució d'aquesta espècie carronyaire 

La liberalització de la Política Agrícola Comuna (PAC), un programa de la Unió Europea que pretén garantir als agricultors un nivell de vida raonable mitjançant la concessió d'ajudes, millora de la productivitat, suport al mercat i desenvolupament rural, podria afectar la distribució del voltor negre, una espècie carronyaire que està fortament lligada a l'ecosistema mediterrani.

Així ho assenyala un estudi conjunt de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l'Estación Biológica de Doñana (EBD, CSIC). El treball s'ha centrat en diferents models socioeconòmics de previsió d'abandó de terres per avaluar com es veurà afectada la distribució d'aquesta espècie el 2040. Els resultats indiquen que el principal factor de canvi és la possibilitat de liberalització de la Política Agrícola Comuna. Aquesta mesura suposaria una reducció de les ajudes i subvencions a agricultors, i això comportaria un augment de l'abandó de terres i una successió natural de la vegetació (rewilding). En aquesta situació, les terres abandonades es transformarien amb el temps en boscs madurs, la qual cosa beneficiaria l'hàbitat de cria del voltor negre, però quedaria afectat el seu hàbitat d’alimentació, és a dir, la probabilitat d'aconseguir aliment, ja que el conill, important en la seva dieta, estaria menys disponible en aquest tipus d'hàbitat.

El manteniment de la PAC en la línia actual no provocaria l'abandó de tantes terres, ja que es mantindrien les ajudes. No obstant això, hi ha altres factors, com els incendis forestals, que també poden afectar l'hàbitat de cria del voltor negre.

Encara que el voltor negre veiés afectat el seu hàbitat d’alimentació amb la proliferació del bosc madur, els seus moviments amplis li permetrien recórrer grans distàncies per aconseguir aliment. També els incendis forestals augmentarien la presència del conill, perquè hi hauria més zones lliures. Malgrat això, els models diuen que el canvi de la PAC serà crucial per veure canvis en el paisatge que afectin el voltor negre. D'altra banda, encara que, segons els models, noves àrees es tornin aptes per albergar aquestes espècies, és probable que la colonització no s'esdevingui a curt o mitjà termini.

El treball és de gran importància, ja que és la primera vegada que es fa aquest tipus d'estudis amb una espècie carronyaire i amenaçada.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Referència bibliogràfica

García-Barón, I., Cortés-Avizanda, A., Verburg, P. H., Marques, T. A., Moreno-Opo, R., Pereira, H. M. and Donázar, J. A. «How to fit the distribution of apex scavengers into land‐abandonment scenarios? The Cinereous vulture in the Mediterranean biome»Diversity and Distribution. https://doi.org/10.1111/ddi.12743 

Data de publicació: Tue May 22 08:52:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies