La UIB durà la ciència al Parlament de les Illes Balears

El 17 de setembre de 2018 tindrà lloc una jornada dedicada a la política científica i als insectes pol·linitzadors. L'objectiu de l'esdeveniment és que el coneixement científic sigui al centre de la formulació de propostes polítiques. 

 Ha tingut lloc la presentació de la jornada Ciència al Parlament, que es farà el pròxim 17 de setembre de 2018 al Parlament de les Illes Balears. Hi ha intervingut el rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el delegat del CSIC, doctor Joaquim Tintoré; la directora del Centre Oceanogràfic de les Balears de l'IEO, doctora Salud Deudero; la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern balear, Bel Busquets; i el president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell. També hi han estat presents representants de tots els grups parlamentaris: Núria Riera (Grup Parlamentari Popular), Vicenç Thomàs (Grup Parlamentari Socialista), Alberto Jarabo (Podem Illes Balears), Joana Aina Campomar (Més per Mallorca), Jaume Font (El Pi - Proposta per les Illes Balears) i María Consuelo Huertas (Grup Mixt).

El Parlament de les Illes Balears va aprovar el passat 27 de febrer per unanimitat una Proposició no de llei relativa a participar en una iniciativa ciutadana independent anomenada #CienciaenelParlamento, per la qual s’establí convocar un esdeveniment en seu parlamentària.

La proposta de l’acte, que fou presentada a la Mesa del Parlament per la Direcció General d’Innovació i Recerca, fixa el dia 17 de setembre per a la celebració de la jornada. S’hi tractaran dos temes de màxima actualitat: la política científica i els pol·linitzadors, i comptarà amb la presència de diputats de tots els grups parlamentaris i de científics dels organismes públics de recerca i d’instituts de recerca de les Illes. 

Funcionament de la jornada

El dia de l’acte, un representant científic exposarà la proposta de cada temàtica i, a continuació, s’iniciarà un intercanvi de preguntes i suggeriments entre els diputats i els científics, amb la finalitat d’arribar a un acord per a una proposta final sobre la temàtica de què s’ha tractat en cada cas.

Pel que fa a la de política científica, el ponent serà el vicerector d'Investigació i Internacionalització de la UIB, doctor Jaume Carot. Amb aquesta temàtica es pretén debatre sobre les principals problemàtiques i possibles solucions que s’haurien d’adoptar per desenvolupar una política científica eficient a les nostres illes.

La segona temàtica s’ha proposat per donar visibilitat a la importància dels insectes pol·linitzadors, en línia amb la declaració institucional aprovada pel Parlament el passat 19 de juny, i per donar més coneixements als responsables de prendre decisions polítiques sobre aquests éssers, clau per als ecosistemes. La doctora Anna Traveset, investigadora de l’IMEDEA (CSIC-UIB), en farà la ponència inicial. 

Una iniciativa ciutadana

El projecte Ciència al Parlament és una iniciativa ciutadana independent amb l’objectiu que la ciència i el coneixement científic siguin cada vegada més rellevants per formular propostes polítiques. Així, fomenta una cultura política propera a la ciència i promou una activitat científica que estigui centrada en les necessitats de la societat. 

El Parlament de les Illes Balears va aprovar una Proposició no de llei el contingut de la qual es basava en tres aspectes, tal com ha explicat el president del Parlament durant la roda de premsa: 

1. La ciència i el coneixement científic són i han estat sempre una part important del progrés social i econòmic.

2. Les decisions polítiques són una altra part fonamental en el desenvolupament de la nostra societat i del nostre territori.

3. La majoria dels Estats, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, des de fa anys, promouen iniciatives per a la interlocució entre la societat i la comunitat científica, amb l’objectiu de promoure una cultura de formulació de propostes polítiques basades en el coneixement i, a la vegada, una activitat científica que doni resposta a les necessitats socials.

Documents relacionats

Data de publicació: Thu Jul 19 12:50:00 CEST 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies