La UIB col·labora en l'"Atles de biodiversitat marina de la mar Balear" del Centre Oceanogràfic de Balears

El visor cartogràfic integra dades d'espècies marines de la Mediterrània per donar
a conèixer la biodiversitat d'aquesta mar i servirà d'eina per a la conservació

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració del Servei de Sistemes
d'Informació Geogràfica i Teledetecció de la UIB

La Universitat de les Illes Balears ha col·laborat en la creació de l'Atles de biodiversitat marina de la mar Balear, que ha comptat amb l'assessorament del Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció i les aportacions d'investigadors de la UIB.

L'Atles l'ha realitzat el Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia i ja es pot consultar a través del web <http://www.ba.ieo.es/bioatlasmarino/>. És el primer visor cartogràfic que integra dades d'espècies marines de la Mediterrània, i es vol que serveixi per donar a conèixer la biodiversitat d'aquesta mar i com a eina per a la seva conservació.

L'objectiu estratègic del projecte és conèixer la biodiversitat de les biocenosis marines de la mar Balear, per disposar de criteris quantitatius que permetin delimitar zones d'alta biodiversitat amb finalitats de conservació d'hàbitats i espècies, per contribuir a la reducció de la pèrdua de biodiversitat causada per impactes antròpics i canvi global.

L'Atles és el primer a Europa que integra informació marina amb informació rellevant sobre diferents grups taxonòmics (des del fitoplàncton a les grans espècies) i s'ha elaborat a partir de les dades provinents de més de quaranta anys de recerca marina i campanyes oceanogràfiques, des de 1970 fins a l'actualitat.

La base de dades de l'Atles conté més de 90.000 registres i integra un elevat nombre de grups taxonòmics: 33 fílums, 615 famílies, 1058 gèneres i al voltant de 1657 espècies, des del món microscòpic (organismes planctònics) fins a les espècies més conegudes (estrelles, esponges, algues, grumers, peixos), que es troben en el context de les Illes Balears. La superfície mostrejada és aproximadament de 150.000 quilòmetres quadrats.

El projecte ha estat cofinançat per la Fundación Biodiversidad, de l'aleshores Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, i ha estat coordinat per Salud Deudero, del grup RESMARE del Centre Oceanogràfic de Balears de l'IEO, amb la participació de gran part dels investigadors del COB.

El bioatles marí té el seu origen en la demanda de la comunitat científica, l'Administració pública, els consultors ambientals i organitzacions no governamentals, de disposar d'una eina de fàcil accés a dades sobre biodiversitat marina recollides per agències governamentals com l'IEO. Les dades incorporades a l'Atles permeten disposar d'informació bàsica per a l'avaluació de l'estat de les espècies marines de les Balears, d'aplicabilitat en la gestió costanera i la regulació d'usos i impactes a la mar.

Documents relacionats

Data de publicació: Tue Jan 24 10:57:00 CET 2012

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies