La UIB analitza les formes col·lectives de l'experiència traumàtica i la narració del dolor en la Guerra Civil Espanyola

Jornades d'estudis sobre memòria històrica Dolor i Memòria Col·lectiva: El cas de la Guerra Civil Espanyola i la repressió de postguerra

El grup de recerca en Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques i l’Observatori Social de les Illes Balears organitzen les jornades d’estudis sobre memòria històrica Dolor i Memòria Col·lectiva: El cas de la Guerra Civil Espanyola i la repressió de postguerra, que es faran els dies 7 i 8 de juny de 2012 a l’edifici de Sa Riera, Palma.

Les jornades tractaran el cas de la Guerra Civil Espanyola com a objecte d’estudi per debatre les formes col·lectives de l'experiència traumàtica, la possible narració del dolor i la reconstrucció d’una comunitat política travessada per l'experiència de violència i conflicte

Programa:

Dijous 7 de juny

17 hores:  Guerra i repressió. El cas de Mallorca

  • Bartomeu Garí, doctorand d’Història, UIB: La repressió a Mallorca durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Memòria d'una eliminació planificada.
  • M. Ángeles Recio, psicòloga. Un trauma encara per guarir: les ferides psicològiques de la Guerra Civil Espanyola i del franquisme en la societat mallorquina.
  • M. Antònia Oliver, presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca. La recuperació de la memòria i la història. Reflexions des de l’Associació Memòria de Mallorca. 

Divendres 8 de juny

11 hores: Taller: Hebras de paz de vida

  • Coordinat per Juan Gutiérrez, filòsof, exdirector del Centre d’Investigacions per la Pau, Gernika Gogoratuz i membre de la xarxa mundial d’afectats per la violència política.

17 hores:  Contextos de violència i memòria col·lectiva

  • Carlos Agüero, investigador, Instituto de Filosofía, CCHS-CSIC. El desaparecido como sujeto político. Reflexiones a partir de la figura del espectro de Derrida.
  • Jesús Izquierdo, professor d’Història de la Universitat Autònoma de Madrid. Del todos fuimos culpables al todos somos víctimas: banalización, victimización y otros usos del pasado traumático.
  • Juan Gutiérrez, filosofo, fundador del Centre d’Investigacions per la Pau, Gernika Gogoratuz i membre de la xarxa mundial d’afectats per la violència política. Hebras de paz de vida como injerto en la recuperación de la memoria histórica.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 07/06/2012

Data de publicació: Wed Jun 06 11:37:00 CEST 2012

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies