El grup de Tractament i Anàlisi Matemàtics d'Imatges Digitals de la UIB participa en la creació de la Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria

El grup de Tractament i Anàlisi Matemàtics d'Imatges Digitals (TAMI) de la Universitat de les Illes Balears participa en la creació de la Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria juntament amb altres 29 grups de recerca orientats a la transferència de tecnologia matemàtica que els darrers cinc anys han participat en el projecte Consolider Ingenio Mathematica. L'objectiu d'aquesta xarxa és augmentar la presència dels mètodes i les tècniques matemàtics en el sector productiu, a través de la col·laboració entre la Universitat i l'empresa en projectes estratègics.

El paper de la Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria consistirà a funcionar com un fòrum de comunicació i intercanvi d'experiències entre els grups de recerca que la integren amb l'objectiu de millorar la seva coordinació i optimitzar recursos. A més, actuarà coma una finestreta única per a les empreses i els centres tecnològics, perquè la identifiquin com un interlocutor quan necessitin resoldre un determinat problema o posar en marxa una iniciativa conjunta. S'espera que la creació de la xarxa incidirà positivament en l'augment de la competitivitat dels grups de recerca involucrats en la iniciativa i s'aconseguirà un impacte real en la indústria.

Composició i paper de la xarxa

La Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria neix amb la participació de 30 grups de recerca de 19 universitats de l'Estat, que integren al voltant de 300 investigadors i personal de suport. Aquests grups tenen una important activitat investigadora. La darrera dècada, han liderat al voltant de 300 projectes de recerca autonòmics, estatals i europeus; han signat més de 400 contractes directes amb la indústria; i han transferit més de 40 paquets de programari que són explotats per empreses. A curt termini es preveu que la xarxa incorpori també el sector empresarial.

La xarxa s'ha marcat com a fites incrementar el nombre i la qualitat de les relacions estratègiques entre els grups i la indústria; garantir l'avantatge competitiu dels grups involucrats a través del registre i l'explotació dels resultats de la recerca; i reforçar la imatge tecnològica de la comunitat matemàtica de l'Estat.

Alguns exemples d'àmbits en els quals s'han aplicat tècniques matemàtiques són la millora en la protecció de dades a les administracions públiques, la simulació del moviment de viatgers en aeroports, els sistemes de control de variables agroclimàtiques, els sistemes de control de renou i vibracions en vehicles, els estudis sobre l'eficàcia i la seguretat de tractaments, l'optimització de la planificació del transport en ciutats, la simulació de processos en instal·lacions de generació d'energia, el control de qualitat de processos en metal·lúrgia, la predicció de la qualitat de l'aigua en llacs miners, o la planificació de la producció.

TAMI

El grup de Tractament i Anàlisi Matemàtics d'Imatges Digitals (TAMI) de la UIB és un dels grups de recerca cofundadors de la Xarxa Espanyola Matemàtica-Indústria. Els investigadors del TAMI treballen en el camp del processament i l'anàlisi d'imatges digitals, amb especial èmfasi en el món de les aplicacions.

El grup col·labora estretament amb el grup del professor Jean-Michel Morel, que també és professor a temps parcial de la UIB, al Centre de Mathématiques et de Leurs Applications de l'École Normale Supérieure de Cachan (França). En l'àmbit del desenvolupament tecnològic, el TAMI té convenis de col·laboració amb dues empreses franceses: DxO Labs, amb seu a París, dedicada a l'elaboració de programari per al processament de la fotografia comercial, i CNES (Centre Nationale d'Études Spatiales), amb seu a Tolosa, amb la qual el TAMI col·labora amb la resolució de problemes relacionats amb les imatges per satèl·lit de cara al llançament d'un satèl·lit el proper any. Aquest fet ha donat lloc a dues patents sobre uns algorismes desenvolupats pel grup de recerca de la UIB.

Enguany, un treball dels membres del grup Antoni Buades, Bartomeu Coll i Jean-Michel Morel, «A review of image denoising algorithms with a new one», publicat l'any 2006 a la revista Multiscale Modeling and Simulation de la Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM) i el 2010, per invitació, a la SIAM Review, va ser reconegut com un dels millors treballs publicats en el camp de la matemàtica aplicada aquests darrers anys, i se li va concedir un guardó al congrés ICIAM, un dels més reconeguts en el camp de la matemàtica aplicada i la indústria, que va tenir lloc el mes de juliol a Vancouver (Canadà).

Data de publicació: Fri Oct 21 11:58:00 CEST 2011

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies