El genoma de Mycobacterium sp MHSD3 aporta llum sobre els seus mecanismes de virulència i un possible antídot

El grup de recerca en Microbiologia ha seqüenciat per primera vegada el material genètic d'aquest micobacteri no tuberculós i hi ha identificat un nou sistema toxina-antitoxina

 

Un equip d'investigadors del grup de recerca en Microbiologia de la Universitat de les Illes Balears ha seqüenciat per primera vegada el genoma de la soca Mycobacterium sp MHSD3, un aïllament clínic dels denominats micobacteris no tuberculosos o micobacteris de creixement ràpid. Aquests micobacteris estan àmpliament distribuïts en el medi ambient i són considerats patògens oportunistes emergents. A més, poden causar infeccions difícils de tractar per la seva resistència als antibiòtics.

L'estudi, que s'ha publicat recentment a la revista científica internacional PLOS One, descriu la presència d'un nou sistema de toxina-antitoxina (TA) en el genoma del Mycobacterium sp MHSD3. Els sistemes toxina-antitoxina són petits elements genètics que codifiquen una toxina i la seva antitoxina cognada. Aquests dos elements s'expressen i interactuen entre si, i s'estableix una situació en la qual l'antitoxina bloqueja l'efecte de la toxina. En molts casos, en condicions d'estrès, la menor estabilitat de l'antitoxina afavoreix una degradació més ràpida, i es permet que la toxina exerceixi el seu efecte. Els sistemes de toxina-antitoxina estan àmpliament distribuïts entre bacteris i archaea.

En la recerca, els investigadors de la UIB s'han servit de tècniques de seqüenciació de nova generació o d'alt rendiment, que són capaces de fer un gran nombre d'operacions de seqüenciació a la vegada i a baix cost. El treball proposa un model 3D generat per simulació computacional del sistema TA i descriu la caracterització in vitro de la funcionalitat dels seus elements: el potencial tòxic de la toxina proposada i la seva neutralització amb la hipotètica antitoxina o antídot.

Aquest treball contribueix a millorar el coneixement de l'evolució dels micobacteris no tuberculosos i a obtenir una comprensió millor dels mecanismes que expliquen la seva capacitat per adaptar-se a diferents nínxols ecològics. A més, s'inscriu en els esforços investigadors que la comunitat científica fa per donar resposta a una important amenaça per a la salut pública com és la resistència als antibiòtics.

L'estudi, dirigit pel doctor Antoni Bennàsar Figueras, és un capítol fonamental de la tesi doctoral de Daniel Jaén Luchoro. El treball s'ha fet en el marc del projecte de recerca «Genòmica comparada dels micobacteris ambientals: implicacions ecològiques i clíniques» (CGL2012-39604), que ha tingut el suport del Ministeri d'Economia i Competitivitat  i dels fons FEDER de la Unió Europea.

Referència bibliogràfica

Daniel Jaén-Luchoro , Francisco Aliaga-Lozano, Rosa Maria Gomila, Margarita Gomila, Francisco Salvà-Serra, Jorge Lalucat, Antoni Bennàsar-Figueras. «First insights into a type II toxin-antitoxin system from the clinical isolate Mycobacterium sp. MHSD3, similar to epsilon/zeta systems». PLOS One, 13 de desembre de 2017. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0189459

Data de publicació: Thu Jan 18 09:32:00 CET 2018

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies