El comportament de les balenes inspira un mètode per a la protecció d'esculls

L'IMEDEA (CSIC-UIB) lidera el desenvolupament d'un nou mètode per protegir els esculls de la pressió dels herbívors, inspirat en el comportament de diverses espècies de balenes i dofins  

És conegut que diverses espècies de balenes i dofins creen cortines de bombolles sota l'aigua per agrupar o acorralar les seves preses. Ara un equip d'investigadors liderat per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) prova aquesta tècnica per mantenir als peixos fora de les zones vulnerables de l'escull, susceptibles a rebre molta pressió dels herbívors.

En aquesta recerca, els científics varen avaluar la capacitat de les cortines de bombolles per protegir les algues kelp de ser consumides en esculls on els boscs kelp havien estat prèviament delmats per una onada de calor i per peixos herbívors.

Utilitzant un compressor d'aire per a busseig, els investigadors varen crear cortines de bombolles circulars al voltant de seccions d'escull, mitjançant el bombament d'aire per una mànega perforada amb milers de microforats i fixada al fons marí.

Scott Bennett, investigador postdoctoral amb beca Marie Curie a l'IMEDEA (UIB-CSIC), ha liderat aquest estudi i diu que «les bombolles creen una cortina opaca al voltant de l'escull i són molt efectives per dissuadir els peixos d'entrar a la zona».

«Durant totes les proves realitzades, les cortines de bombolles varen evitar qu els peixos consumissin kelp dins l'escull envoltat de bombolles, a diferència de les zones desprotegides».

Aquest mètode pot suposar una eina important per a la protecció i restauració de vegetació marina vulnerable com els boscs kelp i les praderies de fanerògames, que es troben sota una pressió creixent a tot el món i són de vital importància per als ecosistemes costaners.

Fins ara, els sistemes submergits per a l'exclusió d'herbívors consistien en gàbies rígides, les quals limitaven la grandària de les zones protegides a escales petites a causa de la força física que l'oceà exerceix sobre les gàbies i el risc que poden suposar per a usuaris del mar, tant humans com altres organismes marins. Les cortines de bombolles superen aquests inconvenients gràcies al seu baix relleu sobre l'escull i al fet que les parets de bombolles són inofensives.

Bennett diu que encara es troben «en una fase primerenca en el desenvolupament de les cortines de bombolles i es necessita més feina per entendre com funcionen a major escala i per llargs períodes de temps, però els resultats inicials són molt prometedors».

«Les cortines de bombolles poden suposar una protecció important en zones com les costes temperades d'Austràlia, on els peixos tropicals s'estan desplaçant cap al sud, i tenen efectes devastadors sobre els ecosistemes de boscs kelp. De la mateixa manera, al Mediterrani oriental, herbívors tropicals del mar Roig coneguts com a peix conill han entrat pel canal de Suez i estan sobreconsumint importants boscs d'algues natives i praderies de fanerògames», afegeix Bennett.

Els boscs kelp són el motor biològic del Gran Escull del Sud d'Austràlia, on sostenen una biodiversitat marina única al món, algunes de les pesqueres de més valor d'Austràlia i el turisme relacionat amb aquests esculls, valorats en més de 10.000 milions de dòlars per any.

Referència bibliogràfica

Bennett, S., Wernberg, T. & de Bettignies, T. «Bubble Curtains: Herbivore Exclusion Devices for Ecology and Restoration of Marine Ecosystems?» Frontiers in Marine Science, Vol. 4. Doi: 10.3389/fmars.2017.00302 

Data de publicació: Thu Sep 28 12:01:00 CEST 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies