El CO2 té un efecte fertilitzant a baixes temperatures a l'Àrtic

L'estudi dels investigadors de l’IMEDEA (CSIC-UIB) contribueix a millorar les prediccions sobre el futur impacte del canvi climàtic 

El diòxid de carboni (CO2) té un efecte fertilitzant a baixes temperatures a l'oceà Àrtic i regula la producció de matèria orgànica (producció primària) duta a terme pel fitoplàncton marí. No obstant això, amb l'arribada de l'estiu, quan la temperatura augmenta, aquest efecte desapareix i, per tant, disminueix la capacitat del fitoplàncton per capturar CO2.

Un equip internacional liderat per investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha arribat a aquestes conclusions després de dur a terme experiments de laboratori i contrastar-los amb la presa de mostres in situ, al llarg d'un gradient de CO2 natural durant diverses campanyes a l'Àrtic. Els resultats apareixen publicats a la revista Nature Climate Change.

Els microorganismes que formen el fitoplàncton són la base de la cadena tròfica i els responsables del 50 per cent de la producció primària anual del planeta. Igual que les plantes i els arbres, capturen diòxid de carboni per créixer i produeixen oxigen mitjançant la fotosíntesi.

«Hem descobert que el CO2, un important gas d'efecte hivernacle, regula la producció primària, tal com esperàvem, però aquest impacte solament és notable a baixes temperatures. A la primavera, quan les temperatures encara no han pujat i queden suficients nutrients en la columna d'aigua, s'incrementen les possibilitats del fitoplàncton de pal·liar les conseqüències del canvi climàtic, com si es tractàs d'un bosc», explica la investigadora del CSIC Johnna Holding, de l’IMEDEA (CSIC-UIB).

Els científics recorden que la coberta de la capa de gel de l'Àrtic s'ha reduït gairebé la meitat en les últimes dues dècades, la qual cosa ha generat un augment de l'entrada de diòxid de carboni d'origen humà a l'oceà. «Aquesta entrada de CO2 podria beneficiar els productors primaris, però no podem oblidar que la temperatura de l'oceà Àrtic també està augmentant gairebé tres vegades més ràpid que la temperatura global», agrega Holding.

Amb l'arribada de l'estiu, l'efecte fertilitzant del diòxid de carboni disminueix fins a desaparèixer. «Aquests canvis tenen un important impacte sobre els ecosistemes i la regulació del CO2. Per tant, són fonamentals a l'hora d'elaborar projeccions sobre les futures conseqüències del canvi climàtic», recalca Marina Sanz-Martín, investigadora al mateix centre.

La recerca s'emmarca en els projectes Arctic Tipping Points, del VII Programa Marc de la Unió Europea, ATOS i ARCTICMET, finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, i el CARBONBRIDGE, una iniciativa del Consell Noruec de Recerca.

Font: Departament de Comunicació del CSIC.

Referència bibliogràfica:

J. M. Holding, C. M. Duarte, M. Sanz-Martín, E. Mesa, J. M. Arrieta, M. Chierici, I. E. Hendriks, L. S. García-Corral, A. Regaudie-de-Gioux, A. Delgado, M. Reigstad, P. Wassmann i S. Agustí. «Temperature dependence of CO2-enhanced primary production in the European Arctic Ocean». Nature Climate Change. DOI: 10.1038/nclimate2768 

Data de publicació: Thu Sep 03 12:25:00 CEST 2015

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies