Acord de col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca

La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i la UIB han signat un acord de col·laboració per a la realització d’obra gràfica als tallers de Joan Miró 

El senyor Fernando Gilet, tinent de batlle de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma, i el doctor Llorenç Huguet, Rector de la Universitat de les Illes Balears, han signat un acord en el marc d'un conveni de col·laboració conjunt. També hi han assistit la senyora Elvira Cámara, directora de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, la doctora Maria Josep Mulet, cap del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, i el doctor Antonio Fernández Coca, director de l'Estratègia de Comunicació i Promoció Institucional de la UIB.

Ambdues institucions han col·laborat en el procés de selecció, producció i difusió de l’obra que s’ha elegit per obsequiar els estudiants que es graduen enguany a la UIB.

La UIB convocarà cada any un procés de selecció de l’autor a través d’un concurs d’artistes. La UIB i la Fundació nomenaran una comissió, que serà l’encarregada de seleccionar l’obra.

El senyor Fernando Gilet ha destacat que «avui és un dia important, perquè una institució tan rellevant per a la nostra societat com és la Universitat de les Illes Balears i una altra institució de gran presència cultural i artística com és la Fundació Pilar i Joan Miró, signen un conveni de col·laboració que fonamentalment ajudarà perquè la Fundació sigui cada vegada més a prop dels nostres ciutadans, i s’adreça, sobretot, al públic acadèmic i a la joventut. Aquesta era una de les aspiracions més importants per al nostre fundador, Joan Miró: apropar la gent al món de la cultura, al món de l’art».

El doctor Llorenç Huguet, per la seva banda, ha insistit que «és un dia important per a tots, ja que, tot i que les dues institucions ja tenen un certa relació quant a contractes de pràctiques i visites de grups, avui s’ha signat un acord marc per donar cobertura a aquestes activitats i d’altres que en puguin sorgir, així com a una idea específica que va tenir Antonio Fernández Coca, molt interessant: enguany, a les cerimònies de graduació, en lloc de lliurar un diploma es lliurarà una obra gràfica realitzada als Tallers d’Obra Gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca».

Una obra gràfica de Carles Garcia O’Dowd per als graduats

Carles Garcia O’Dowd és l’autor de l’obra gràfica que enguany rebran els titulats de la UIB a les cerimònies de graduació, com a símbol d’agraïment i record d’una institució que els ha acollit durant els anys de la seva vida acadèmica. 

Carles Garcia 0'Dowd és l'autor de la peça artística que tens a les mans i que serveix per celebrar la teva graduació, el curs 2013-14, a la Universitat de les Illes Balears.

Mallorquí (Palma, 1988), s’autodefineix com a artista visual i dibuixant. Educat a les Illes Balears i format en Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a la Hochschule für Bildende Künste Hamburg d'Alemanya, on s'especialitza en còmic i il·lustració.

Becat pel Banc Santander per completar el seu aprenentatge a la Universitat de Guadalajara (Jalisco, Mèxic), també va participar com a voluntari al Beehive Collective a Machias (Maine, Estats Units), on va realitzar cartells i va impartir tallers de serigrafia. Al taller d’Ian Cozzens (Providence, Rhode Island, Estats Units) realitza un tiratge d'estampes serigràfiques amb les quals fa una gira per la costa atlàntica d'aquest país amb el projecte gràfic ALF.

Assisteix regularment a diversos festivals underground de còmic i autoedició a Hamburg, Mülheim (Alemanya), Roma i Bari (Itàlia), Marsella i Angulema (França), Barcelona, Palma, Badajoz i València (Espanya).

Va realitzar una estada com a artista resident a l'editorial Le Dernier Cri (Marsella, França) i és un dels editors de la revista gràfica Bosta i coorganitzador del festival d'autoedició Gutter Fest de Barcelona.

El 2014 ha realitzat un projecte d'obra gràfica en serigrafia a gran format a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

DESCRIPCIÓ DE L’OBRA

A l'hora de construir la meva proposta per a una tirada d'obra gràfica per a la Universitat de les Illes Balears, el tema que primer em ve al cap és la mar, inevitablement. La mar és probablement un dels principals denominadors comuns de les Illes Balears, el que les fa conegudes arreu i una de les coses que més enyor quan em trob enfora de casa.

Amb aquesta proposta vull treballar les possibilitats plàstiques que ofereix el mitjà de la serigrafia i, alhora, emprar un imaginari sorprenent i poc habitual com és el dels grumers.

En primer lloc, consider els grumers com un dels animals de més bellesa que trob quan vaig a nedar a la mar. La seva forma, la superposició de capes i transparències i la qualitat matèrica gelatinosa que, contraposades amb el fons blau de l'aigua i amb la llum del sol travessant-la, formen una imatge de gran bellesa que pot ser gaudida amb unes simples ulleres de busseig i un poc de cura. La serigrafia, com a tècnica d'estampació, permet fer veladures i jugar amb opacitats i transparències, i esdevé el mitjà perfecte per representar un animal d'aquestes característiques.

A part de l'execució tècnica, els grumers se’m fan uns animals interessantíssims i representatius per molts motius:

Em fascina que un animal tan delicat, amb unes formes elegants i aquella subtil manera de desplaçar-se tingui un mecanisme de defensa tan potent. Una fragilitat aparent llesta per atacar, per alliberar la seva força.

Alhora, els grumers són animals que se solen trobar junts, als corrents marins els empenyen i els ajunten als llocs on les aïgues són més calmades i càlides, evocant un esperit col·lectiu i de cooperació. 

Són també increïblement resistents com a espècie animal. De fet, els estudis científics calculen que tenen de més de 5 milions d'anys; són així una de les espècies presents al planeta quasi des del moment en què s'originà la vida. Fins i tot existeix una espècie de grumer que és biològicament immortal, que torna a l'estat de pòlip una vegada ha arribat al punt àlgid de la seva maduresa, fet que el cataloga com l'única espècie animal tècnicament immortal. Aquesta característica em dóna peu a fer una analogia entre la permanència en la història de la vida al planeta dels grumers gràcies a la seva genética, i el valor històric de tot el coneixement que es gesta col·lectivament a la Universitat.

Documents relacionats

Data de publicació: Mon Jul 07 13:58:00 CEST 2014

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies