Un de cada deu universitaris espanyols ha tingut pensaments suïcides en el primer any de carrera

La xifra és superior a la prevalença d’aquests comportaments entre la població general, segons un estudi amb participació de la UIB 

Al voltant del 10 per cent dels estudiants universitaris espanyols declara haver tingut pensaments suïcides, i una mica menys de l'1 per cent, haver realitzat una temptativa de suïcidi, els últims dotze mesos, sense que s'hagin detectat diferències en funció del sexe dels enquestats. Aquestes dades s'extreuen del projecte UniverSal (Universitat i Salut Mental), un projecte multicèntric espanyol amb participació de la Universitat de les Illes Balears, que ha estudiat els factors associats a la salut mental en els joves que inicien els estudis universitaris, a més d'identificar els factors que promouen la salut mental o la posen en risc.

L'estudi, coordinat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), s'ha portat a terme a través d'enquestes a 2.118 alumnes de cinc universitats espanyoles: Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de les Illes Balears (UIB), Universitat del País Basc (UPV-EHU), Universitat de Cadis (UCA) i Universitat Miguel Hernández (UMH). Es tracta del primer treball d'aquestes característiques realitzat a l'Estat, i els resultats han estat publicats a la prestigiosa revista Suicide and Life-Threatening Behavior.

L'estudi UniverSal ha rebut finançament del Fons d’Investigació Sanitària (FIS), el Programa Nacional sobre Drogues (PNSD), l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i el Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP).

Referència bibliogràfica

Blasco MJ, Vilagut G, Almenara J, Roca M, Piqueras JA, Gabilondo A, Lagares C, Soto-Sanz V, Alayo I, Forero CG, Echeburúa I, Gili M, Cebrià AI, Bruffaerts R, Auerbach RP, Nock MK, Kessler RC, Alonso J on behalf of the UNIVERSAL study group. (2018) Suicidal Thoughts and Behaviors: Prevalence and Association with Distal and Proximal Factors in Spanish University Students. Suicide and Life-Threatening Behavior.  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sltb.12491 

Data de publicació: Wed Sep 26 13:35:00 CEST 2018